RICHTLIJNEN LEEFTIJD KINDERSPEELGOED

Omdat veel ouders van jonge kinderen zich afvragen aan welke leeftijdseisen speelgoed moet voldoen, heeft Mannekijn hieronder een beknopte en informatieve tekst opgenomen inzake de `richtlijnen voor kinderspeelgoed`. De inhoud van deze tekst is grotendeels afkomstig van de website van de Stichting Consument en Veiligheid (www.veiligheid.nl).

Speelgoed moet in Nederland aan de strenge eisen van de Warenwet voldoen. Het verplichte CE-merk geeft echter geen garantie dat het speelgoed altijd volkomen veilig is.

Allereerst is er de noodzaak om vooraf te beoordelen of speelgoed wel geschikt en veilig is voor de leeftijd van het kind. Kinderen jonger dan drie jaar vormen een zeer kwetsbare groep. Wees vooral ook voorzichtig met speelgoed dat van een ouder kind is geweest en dat aan de jongste word doorgegeven.

De leeftijden:

Van 0 -1 jaar: Kinderen kijken, voelen en beleven

Aanbevolen voor kinderen tot een half jaar wordt:
Onbreekbaar speelgoed, wasbaar speelgoed, allerlei piepend speelgoed, hangend speelgoed, mobiles, rammelaars, bijtringen, muziekdoosjes. Het betreffende speelgoed moet echter te groot zijn om in een babymondje te passen. Let hier dus goed op en blijf vooral waakzaam.

Aanbevolen voor kinderen vanaf een half jaar wordt:
Activiteiten speelgoed, blokken om te bouwen, allerlei trek- en duwspeelgoed, babydoekjes en badspeelgoed.

Afgeraden wordt:
Klein speelgoed (kralen en knikkers), scherp en puntig speelgoed, speelgoed met langwerpige en uitstekende delen, dingen die moeilijk schoon te maken zijn, knuffelbeesten met lange haren en versierselen die los kunnen raken, tevens linten, koordjes en touwtjes en speelgoed met vulling, zoals knuffelbeesten, die te gemakkelijk losgepeuterd kunnen worden, waardoor de inhoud, zoals plastic balletjes of stukjes schuimrubber kunnen vrijkomen.

1 -2 jaar: Kinderen hebben nog niet alles onder controle

Aanbevolen wordt:
Emmers, schepjes, houten trekbeesten, grote bouwblokken, houten puzzels, karren, grote auto`s, ballen, trommels, knuffelbeesten of poppen, badspeelgoed, stapelbekers, liedjesboeken, prentenboekjes, hobbelpaardjes, loopfietsjes en Duplo (grote lego).

Afgeraden wordt:
Knikkers, speelgoed dat in talrijke kleine onderdelen uit elkaar kan worden gehaald, allerlei scherpe en puntige dingen, kleine fluitjes, varianten van zit- en rijspeelgoed waarmee het kind makkelijk kan omvallen, raamstickers (deze zijn makkelijk in te slikken en de kans op verstikking ligt hierdoor op de loer).

3 - 4 jaar: Bij kinderen gaat de fantasie werken

Aanbevolen wordt:
Simpel opbouw materiaal, puzzelplankjes, spelletjes (zoals: memory en domino), prentenboeken, driewielers, kruiwagens, vingerpoppen, dokterspulletjes, hijskranen, eenvoudige stevige houten treinen met spoorrails, boerderijfiguren, kleurboeken, schaartjes met ronde punten, wasco (en varianten: niet giftig vetkrijt), speelklei, vingerverf, schoolborden met krijt, verkleedspulletjes, telraampjes.

Afgeraden wordt:
Allerlei puntige en scherpe voorwerpen, speelgoed dat harde geluiden maakt en speelgoed dat in de keel kan schieten.

5 -6 jaar: Kinderen worden steeds sneller en behendiger

Aanbevolen wordt:
Opbouw materiaal, klei en kneedpasta’s, viltstiften, verf- en tekenmateriaal, knutselpakketten, ballen, tuinspeelgoed, fietsjes, trapauto’s, kiepauto’s, knikkers, springtouwen, poppenkasten, poppenhuisjes, tenten.

Afgeraden wordt:
Allerlei puntige en scherpe voorwerpen, en diverse soorten schiet speelgoed zoals pijl en boog en pistooltjes met pijltjes.

7 jaar en ouder: Kinderen gaan het liefst naar buiten

Aanbevolen wordt:
Rolschaatsen, skates, skateboard (tevens: ripstik, waveboard en wavescooter) en stepjes (denk aan beschikbare en goed passende beschermingsmiddelen, zoals een helm; knie-, hand- en ellenboogbeschermers). Voorts wordt aanbevolen: fiets, springtouw, skippybal, vliegers, ballen, poppen, muziekinstrumenten, puzzels, opbouw materiaal, modelbouwdozen, knutseldozen, borduur, brei- en naaidozen, gezelschapsspelletjes, computerspelletjes en elektrisch speelgoed (radiografisch bestuurbaar en transformator).

Afgeraden wordt:
Schiet speelgoed, zoals pijl en boog en pistooltjes met pijltjes, dartpijltjes.

Algemene kooptips

Let u vooral op de waarschuwing: niet geschikt voor kinderen beneden drie jaar. De leeftijd van het kind is bepalend voor de grootte van het speelgoed. Kleine stukken speelgoed en losse onderdeeltjes zijn voor baby`s en peuters funest, ze stoppen namelijk alles in hun mond.

Koop geen speelgoed bestemd voor kinderen beneden de drie jaar dat touwtjes, koordjes of hiermee vergelijkbaar materiaal heeft en waarvan de uiteinden langer dan 22 cm zijn (een kind kan zichzelf daaraan ophangen).

Koop geen speelgoed voor jonge kinderen dat harde geluiden produceert. Dit geldt vooral voor jonge kinderen die hier nog niet mee om kunnen gaan. Vooral als het product dicht bij het oor gehouden wordt, kan hierdoor gehoorschade ontstaan. Probeer dit soort speelgoed dus altijd uit, voordat je het koopt.

Koop goed afgewerkt speelgoed. Scherpe randen, hoeken en punten aan speelgoed zijn uit den boze. Controleer tevens of de vingertjes niet beklemd of bekneld kunnen raken.

Koop goed en solide houten speelgoed. Houten speelgoed mag niet splinteren, beukenhout is wat dat betreft beter dan vurenhout. Houten speelgoed mag niet gespijkerd zijn. Geschroefd hout kan wel, mits de schroef goed verzonken is. Gelijmd houten speelgoed is het veiligst.

Koop goed plastic speelgoed. Plastic mag niet afbreken. Na een breuk zijn de randen vaak vlijmscherp.

<< Speelgoed pagina

© 2011 - 2018 Mannekijn - bijzondere kadootjes - | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel